Σε απάντηση του υπ’ αριθ. πρωτ. 165716/ΙΑ/30.12.2010 εγγράφου σας, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος επισημαίνει τα ακόλουθα:
Αναφορικά με την προϋπόθεση για την εισαγωγή στην εκπαίδευση των νοσηλευτών (ΠΔ 38/2010, αρ. 31, παρ. 1), προτείνουμε την αύξηση της γενικής σχολικής εκπαίδευσης από δέκα (10) έτη στα δώδεκα (12) έτη ή, την αποφοίτηση επιπέδου ικανού, όπως αυτό πιστοποιείται από το Υπ. Παιδείας, για εισαγωγή στην ανώτατη (πανεπιστημιακή) εκπαίδευση.
Για την ανάπτυξη της νοσηλευτικής επιστήμης και κατ’ επέκταση την προαγωγή της δημόσιας υγείας, επιβάλλεται η εισαγωγή των νοσηλευτών σε επαγγελματικές σχολές της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας ήτοι, ανώτατης εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα προτείνουμε την Ενιαία Πανεπιστημιακή Νοσηλευτική Εκπαίδευση η οποία αποτελεί πάγιο αίτημα της νοσηλευτικής κοινότητας τόσο της χώρας μας αλλά και αρκετών ευρωπαίων νοσηλευτών και συμπίπτει απόλυτα με την 22η απόφαση της 61ης Συνόδου των Πρυτάνεων του 2009.
Η αναφορά στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για τριετείς σπουδές ή για σπουδές διάρκειας 4600 ωρών (ΠΔ 38/2010, αρ. 31, παρ. 3) αφήνει πολλά περιθώρια για παρερμηνείες κατά την εφαρμογή της οδηγίας και πλήττει την εμπιστοσύνη για την εκπαίδευση μεταξύ των χωρών μελών. Θεωρούμε ότι η αύξηση των ετών σπουδών από τρία (3) σε τέσσερα (4), όπως ισχύει και στην Ελλάδα μέχρι σήμερα (περιλαμβανομένης και της πρακτικής άσκησης), ή η εφαρμογή της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης όπως προαναφέρθηκε, λύνουν τυχόν προβλήματα.
Σχετικά με τα υποχρεωτικά πεδία του προγράμματος σπουδών των νοσηλευτών (ΠΔ 38/2010, παράρτημα 5.2.1), κρίνεται απαραίτητη η ανανέωση της λίστας των αντικειμένων εκπαίδευσης. Ειδικότερα, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα των αναγκών υγείας όπως η γήρανση του πληθυσμού, η κινητικότητα ασθενών και επαγγελματιών υγείας και η συνεχής ανάπτυξη της νοσηλευτικής επιστήμης (evidence based nursing), προβάλουν νέες απαιτήσεις στη δημόσια υγεία και αναδεικνύουν νέους ρόλους της νοσηλευτικής επιστήμης. Ως εκ τούτου, αναγκαίος είναι ο επαναπροσδιορισμός της λίστας με την προσθήκη πεδίων όπως: η κοινοτική νοσηλευτική και η κατ’ οίκον νοσηλεία, η διαπολιτισμική νοσηλευτική, η νοσηλευτική εκπαίδευση και έρευνα, η δημόσια υγεία-επιδημιολογία και βιοστατιστική, θέματα σχετικά με την διοίκηση υπηρεσιών υγείας και την πληροφορική της υγείας καθώς και ζητήματα που θα προκύψουν κατόπιν διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς φορείς.
Για τη διασφάλιση της διατήρησης των εκπαιδευτικών απαιτήσεων σχετικά με την άσκηση του νοσηλευτικού επαγγέλματος, απαραίτητη είναι η άμεση σύνδεσή της με την υποχρεωτική συνεχιζόμενη επαγγελματική ανάπτυξη (CPD), με όρους και προϋποθέσεις που θα αναφέρονται ρητώς (π.χ. πιστωτικές μονάδες – credits) στην αναθεωρημένη Ευρωπαϊκή Οδηγία και η ευθύνη για την υλοποίησή τους θα βαρύνει τους επαγγελματικούς φορείς.
Τέλος, υπενθυμίζουμε την ανάγκη αντικατάστασης στο ΠΔ 38, ΦΕΚ 78 Α’/2010, του όρου «νοσοκόμος υπεύθυνος για γενική περίθαλψη» με τον όρο «νοσηλευτής» όπως αυτός προσδιορίζεται από την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του νόμου 1579 ΦΕΚ Α’ 217 /1985, και ορθώς χρησιμοποιείται στους τίτλους σπουδών που εκδίδονται από τους εκπαιδευτικούς φορείς της χώρας μας που προβλέπονται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 36/2005.
Αναμένουμε για τις δικές σας ενέργειες.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτρης Σκουτέλης Αριστείδης Δάγλας